Sterrenschool

    • Energie prestatie

Sterrenschool te Hilversum

Energielabel

In opdracht van Friso Bouwgroep B.V. mocht TiMaX het energielabel afgeven bij de Sterrenschool in Hilversum. De nieuwe vervangende school is in opdracht van STIP (Openbaar Onderwijs Hilversum) duurzaam gebouwd. Zo zijn er zoveel mogelijk circulaire bouwmaterialen toegepast en is het gebouw energieneutraal. Vanwege de grote toename in het aantal leerlingen werd de school te klein. Met inbreng van de leerlingen, ouders en deskundigen is er door Mies architecten een nieuwe school ontworpen. De nieuwe school sluit volledig aan op het nieuwe onderwijsconcept, waarbij de leerlingen les krijgen van meerdere vakdocenten.

Op dinsdag 21 januari 2020 werden de genomineerde voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards bekend gemaakt. In de categorie meest duurzame opdrachtgever werd STIP Hilversum met het project Sterrenschool Hilversum genomineerd.
De jury prijst de aandacht voor circulariteit; hergebruik is van groot belang geweest in dit project, evenals het gebruik van hout. De opdrachtgever keek buiten de gebaande paden. Ze hebben veel partijen durven betrekken in hun zoektocht naar een duurzaam en gezond gebouw, zoals ouders, kinderen, de buurt en leveranciers.

 

Over Energielabels

Een energielabel of energieprestatie rapport laat de energieprestatie van een gebouw zien. Ook maakt dit label duidelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Bij verkoop, verhuur of oplevering van utiliteitsgebouwen is sinds 1 januari 2008 een geldig label verplicht. Het geldt voor gebouwen met de volgende functies (dit kan één functie zijn, maar ook een combinatie van meerdere functies):

– Kantoor (vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben).
– Onderwijs, zoals scholen en universiteiten
– Publieke  functies, zoals bibliotheken, stadhuizen, vergadercentra
– Gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, verzorgingshuizen
– Horeca en logies, zoals hotels, pensions, cafés, restaurants
– Winkels, zoals supermarkten, warenhuizen, showrooms van garages

Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw label; de allereerste labels uit 2008 zijn dus al verlopen in 2018!

Lees meer………

Meer weten?

Neem contact op met
Peter Hulshorst