29 CPO woningen

    • Energie prestatie

29 CPO woningen te Hengelo

Voor 29 CPO woningen (woningen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) in de wijk Dalmeden in Hengelo mocht TiMaX in opdracht van Ik Woon Betaalbaar de BENG berekeningen opstellen.

De stedenbouwkundige inpassing is gebaseerd op een typisch Franse boeren hoeve. Dat houdt in dat het plan zich kenmerkt door een statig front waar in de vorm van een hoefijzer andere woningen omheen en tegenaan zijn gebouwd. Hierdoor lijkt het alsof deze hoeve in de loop der jaren is gegroeid. Het project bestaat uit een mix van verschillende woningtypes, die harmonieus zijn ingepast. Zoals woningen met tuin, appartementen, beneden/bovenwoningen en poortwoningen. In totaal zullen er 29 woningen gerealiseerd gaan worden voor ieder wat wils.

Niet alleen de woonomgeving is groen, ook het buitengewoon duurzame karakter mag groen genoemd worden. Alle woningen worden aardgasloos en zijn zeer hoogwaardig geïsoleerd met onder andere drielaagse beglazing. De nieuwste generatie PVT-panelen, zullen dus een hele lage energierekening krijgen.

Over BENG


Voor alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, geldt dat de vergunningaanvragen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) (voorheen EPC). Die eisen vloeien voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Aan de hand van 3 individueel te halen eisen wordt bij BENG de energieprestatie bepaald. De BENG-eisen zijn verschillend voor ieder gebouwtype. Naast de BENG-eisen komt er voor nieuwe woningen en woongebouwen een indicator bij: TOjuli. De TOjuli is een indicator voor het risico op hoge binnentemperaturen in de zomermaanden bij nieuwbouwwoningen en stel je vast aan de hand van de berekende koelbehoefte over de maand juli in de BENG-berekening volgens NTA 8800.

Lees meer………

Meer weten?

Neem contact op met
Patrick Nijmeijer