TiMaX in cobouw

DEN HAAG – Gemeenten weigeren handhavend op te treden als een milieuprestatieberekening ontbreekt bij de aanvraag van een bouwvergunning. “Het maakt bouwen alleen maar duurder. En het milieu schiet er niets mee op.”

Theoretisch gezien mag er sinds 1 januari van dit jaar niet gebouwd worden zonder milieuprestatieberekening. Niet dat de aanvrager zich zorgen hoeft te maken over de uitkomsten. Hij mag zo milieuonvriendelijk bouwen als hij wil, zolang hij maar een berekening maakt en indient bij de gemeente.

Een typisch staaltje van onnozele bureaucratie vinden meerdere gemeenten. Ze weigeren de maatregel die over is komen waaien uit Europa uit te voeren.

Schaamteloos leggen ze de nieuwe eis uit het Bouwbesluit naast zich neer. “Hoe wij omgaan met de milieuprestatieberekening? Wij doen daar niet aan mee. Wij kijken er niet naar”, verklaart een ambtenaar van de afdeling vergunningen van de gemeente Rotterdam.

“Waarom niet? We hebben daar geen tijd voor. Bovendien gelden er geen eisen. Waarom zou je dan controleren? Veiligheid en gezondheid vinden wij belangrijker”, vervolgt de Rotterdamse vergunningverstrekker.

In meer gemeenten kom je gewoon nog in aanmerking voor een vergunning zonder berekening van de toekomstige milieuprestaties. “Aanvragers mogen de berekening er bijvoegen, maar we vragen er niet expliciet naar. Het is een indieningsvereiste, maar omdat er geen prestatienormen zijn kunnen we er niets mee”, zegt een ambtenaar van de gemeente Hof van Twente.

In de gemeente Losser kwam sinds Nieuwjaarsdag nog geen enkele vergunningaanvraag binnen. De crisis is merkbaar. De ambtenaar ‘bouwaanvragen’ trekt niettemin het nut van de kersverse maatregel uit Den Haag in twijfel. “Ik denk niet dat wij vergunningaanvragen buiten behandeling stellen als de berekening ontbreekt”, geeft hij eerlijk toe. Niet alleen gemeenten voeren de wet niet uit, adviesbureaus volgen hun voorbeeld. Tim Kuipers, eigenaar van bouwkundig adviesbureau Timax, noemt de milieuprestatieberekening een wassen neus. “We hebben een stuk of tien gemeenten gebeld. De meeste ambtenaren weten niet eens wat de milieuprestatieberekening inhoudt en zijn niet op de hoogte. Anderen die dat wel zijn, geven aan dat ze een landelijk punt missen waar alle berekeningen worden verzameld.”

Die kritiek is onterecht, zegt Wico Ankersmit, directeur van de Vereniging Bouw en Woning Toezicht Nederland (VBWTN). “Alle berekeningen worden gemaakt op basis van de Nationale Milieu Database die de stichting Bouwkwaliteit beheert en analyseert.”

Toch begrijpt Ankersmit dat gemeenten de nieuwe milieuprestatieberekening vaak laten voor wat het is. “Ik kan ze geen ongelijk geven. Het zou ook mijn prioriteit niet hebben. Zeker niet als dat ten koste zou gaan van constructieve controles.”

Kuipers adviseert architecten geen milieuprestatieberekening te maken. “Wij willen ze niet op kosten jagen. Voor een woning ben je ongeveer 150 euro kwijt en voor een kantoorgebouw tussen de 200 en 500 euro. Als een wakkere gemeente uiteindelijk toch vraagt om een berekening kun je die altijd nog maken.”

Dat er een gratis rekeninstrument in omloop is, doet volgens Kuipers niets af aan de discussie.

Als het gaat om bouwregels gaat de overheid wel vaker de mist in, constateert adviseur Kuipers. “Als je als overheid iets aan het milieu wilt doen, doe het dan goed. De overheid voert wel vaker nieuwe regels halfbakken in. Met de gecertificeerde bouwplantoets en het energielabel gebeurde hetzelfde. Met dit soort halve maatregelen maak je het voor de bouw alleen maar duurder, terwijl die het al moeilijk genoeg heeft. Het milieu wordt hier ook echt niet beter van.”

Ankersmit van de VWBTN is kritisch. Toch heeft hij met het ministerie van Binnenlandse Zaken afgesproken de milieuprestatietoets te promoten. “Het is een verplichting vanuit Europa. Maar ik sta er niet van te kijken dat gemeenten andere prioriteiten hebben. Het huidige systeem is volgens hem niet waterdicht. “Het is alsof je een politieagent in Duitsland laat flitsen terwijl automobilisten daar met onbeperkte snelheid over de weg mogen scheuren.”

Bron-publicatie:
Cobouw http://www.cobouw.nl/mobiel/nieuws/algemeen/2013/01/22/milieuprestatieberekening-is-een-wassenneusverhaal