TiMaX in het nieuws
DEN HAAG – Particulieren krijgen meer vrijheid bij het bouwen van hun huis.

Ze mogen zelf bepalen hoe groot hun toilet en badkamer worden en hoe hoog ze hun plafonds willen. Dat is het gevolg van wijzigingen die minister Blok (Wonen, VVD) wil aanbrengen in het bouwbesluit. Die gaan op 1 juli in.

Voor de toiletruimte in een nieuwbouwhuis geldt nu bijvoorbeeld een minimumafmeting van 90 bij 120 centimeter. Volgens Blok is zo’n verplichting nergens voor nodig. Iemand die een huis voor zichzelf bouwt, heeft immers geen enkel belang bij een te kleine wc, redeneert Blok.

Garantie
Klinkt logisch, maar er is wel wat op aan te merken, stelt Tim Kuipers van Timax, specialist op het gebied van het bouwbesluit. “De particulier kan het gevolg van zijn keuze lang niet altijd overzien en is afhankelijk van zijn architect of aannemer.”

De huidige regels garanderen volgens Kuipers ook dat een toilet of badkamer ook voor een volgende eigenaar van het huis praktisch is. Die garantie valt nu weg.

Voor studentencomplexen hebben de wijzigingen in het bouwbesluit eveneens flinke gevolgen. Zo hoeven nieuwe studentenhuizen geen balkon of fietsenhok meer te hebben en gaat de minimum oppervlakte-eis voor een studentenkamer van 18 naar 15 vierkante meter.

Rolstoel
Gehandicapten ten slotte gaan er door het nieuwe bouwbesluit op vooruit. Bij nieuwe gebouwen met een publieksfunctie moet de ingang vanaf 1 juli rolstoelvriendelijk zijn. Daarnaast moet 80% van zo’n gebouw met de rolstoel toegankelijk zijn. Voor winkels geldt een minimum van 60%.

 

Bron – publicatie

TC Tubantia – http://www.tubantia.nl/algemeen/economie/wijzigingen-bouwbesluit-bepaal-zelf-omvang-van-de-wc-1.4685308