Energieprestatievergoeding EPV

Verhuurders en huurders hebben vanaf mei 2016 de mogelijkheid om een energieprestatievergoeding EPV af te spreken. De EPV is er voor woningcorporaties en andere verhuurders van sociale huurwoningen. Verhuurders kunnen een vergoeding van huurders vragen voor (bijna) nul-op-de-meter-woningen (NOM). Ze krijgen op die manier een deel terug van hun investeringen om van sociale huurwoningen NOM-woningen te maken. De EPV neemt zo huidige wettelijke belemmeringen weg en stimuleert dat woningen energiezuinig gerenoveerd worden.

Woningcorporatie

Een woningcorporatie die een nul-op-de-meterwoning verhuurt, kan aan de huurder een vergoeding vragen voor de getroffen energiemaatregelen. Dat is de energieprestatievergoeding (EPV). De corporatie verdient de meerkosten hiermee (deels) terug en de huurder is per saldo niet meer geld kwijt, omdat de maandelijkse energierekening nagenoeg vervalt.

Voor nieuwbouw en bestaande bouw

De energieprestatievergoeding is ontworpen voor bestaande huurwoningen. Maar kan ook voor nieuwbouwprojecten ingezet worden.
Daar zie je dat de energierekening in vergelijkbare woningen met een EPC van 0,4 (conform Bouwbesluit) meestal hoger is dan de EPV in een NOM-woning.

De EPV maakt NOM-woningen haalbaar

Het bouwen van een NOM-woning is uiteraard duurder dan van een woning met een EPC van 0,4 (conform Bouwbesluit). De meerkosten kan een woningcorporatie betalen, omdat zij deze met de EPV kan terugverdienen.
De ervaring leert dat de maximaal toegestane EPV lang niet altijd nodig is voor een sluitende businesscase. In de meeste gevallen is een vergoeding van rond de € 80 per maand al genoeg. Hiermee zullen ook de woonlasten van de huurder lager zijn. Dus een WIN-WIN situatie!

Wanneer mag een corporatie de EPV in rekening brengen?

Deze energieprestatievergoeding is van toepassing op een huurwoning die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De warmtevraag van de woning is maximaal 50 kWh/m2 per jaar. Dit wordt na oplevering door een gecertificeerd bureau vastgesteld.
  • De daadwerkelijke productie van duurzame energie is:
  1. voldoende om daarmee de woning te verwarmen
  2. inclusief alle hulpenergie (voor bijvoorbeeld pompen en ventilatoren)
  3. vermeerderd met 26 kWh/m2 per jaar voor huishoudelijke apparaten
  4. en daar bovenop 15 kWh/m2 per jaar voor warm tapwater.

    * De productie van duurzame energie en het gebruik van energie (huishoudelijk en gebouwgebonden) worden gemonitord.

Op de site van het RVO staat een uitgebreide toelichting op de wet- en regelgeving omtrent de EPV.

Advies

TiMaX heeft met het certificaat BRL 9500-05 voor energie prestatieadvisering alle kennis en kunde in huis om u bij het gehele traject te ondersteunen. Vanaf concept tot en met realisatie en dus uiteraard de benodigde gecertificeerde controle bij oplevering.

Neem gerust eens vrijblijvend contact met onze experts op: 0541-294827
Of vraag hier direct onze vrijblijvende offerte aan!


Levertermijn

Wij streven altijd naar een korte levertermijn.

Vanwege drukte rondom de invoer van de nieuwe omgevingswet hebben wij momenteel te maken met langere doorlooptijden dan normaal.
De projecten worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen en uitgewerkt.
Let op, projecten waarvan de gegevens niet compleet zijn kunnen nog niet worden gepland!

Neem contact op voor een prijs en levertermijn!

Offerte binnen 24 uur

Mail uw (schets-) ontwerp naar offerte@timax.nl en u ontvangt binnen 24 uur uw vrijblijvende offerte.