PHPP berekening – Passiefhuis

EPC berekeningPHPP (PassiefHuis ProjectenrekenPakket) is een berekeningsprogramma, speciaal ontwikkeld om in de ontwerpfase de energiezuinigheid van het gebouw te bepalen. Wilt u dit instrument inzetten, dan is het raadzaam hierbij een expert te betrekken (zie ‘aandachtspunten’) Deze toetst daarbij aan de Passiefhuis criteria en kunt zo onderbouwde beslissingen nemen. U kunt PHPP ook inzetten bij het ontwerpproces voor zeer energiezuinige gebouwen.

Passiefhuis

Een passiefhuis heeft per jaar een energiebehoefte voor ruimteverwarming. Bij nieuwbouw is dit maximaal 15 kWh per m² gebruiksoppervlak. Bij renovatie is die energiebehoefte 25 kWh/m² . Dit komt voor nieuwbouw ongeveer overeen met een gasverbruik van 1,5 m³ gas/m² gebruiksoppervlak. Een passiefhuis verbruikt 10 keer minder energie voor verwarming dan een gemiddelde bestaande woning. Bovendien gebruikt het 4 à 5 keer minder dan de huidige nieuwbouwwoning, uitgevoerd conform het Nederlandse Bouwbesluit.

Het PassiefHuisProjectenrekenPakket (PHPP) is een nuttig, maar ook noodzakelijk instrument bij het ontwerpen van een passiefhuis. Met deze uitgebreide berekeningsmethode kunt u o.a. zeer nauwkeurig het te verwachten energieverbruik, de invloed van de luchtdichtheid en de kwaliteit van het comfort laten bepalen. PHPP koppelt de resultaten aan duidelijk meetbare prestatie-eisen, die ‘ samen de kwaliteit van het passiefhuis garanderen.

Certificering

Wilt u een Passiefhuis project officieel laten certificeren, dan moet u vooraf de PHPP berekeningen en de ontwerpgegevens bij een instituut overleggen. Na realisatie van de woning moet u ook resultaten van onder andere luchtdichtheidsmetingen overhandigen. Certificaten voor een woning in Nederland kunnen worden uitgegeven door Passiefbouwen.nl, Passivhaus Institut Duitsland en door het Passiefhuisplatform België.

PHPP versus EPC

Helaas wordt de PHPP niet erkend door de Nederlandse Gemeente en mag deze niet bij een omgevingsvergunning worden ingedient als vervanging van de EPC NEN7120

Dus ook al heeft men een PHPP berekening, dan nog zullen 99 van de 100 ambtenaren vragen om een EPC berekening, simpelweg omdat anders niet aan de indieningsvereisten wordt voldaan.

Levertermijn

We streven voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen naar een korte levertermijn, standaard is dit ongeveer 10-15 werkdagen!

In overleg kan er soms met spoed sneller geleverd worden (afhankelijk van onze planning), neem hiervoor even contact met ons op.

Offerte PHPP berekening binnen 24 uur

Mail uw (schets-) ontwerp naar offerte@timax.nl en u ontvangt binnen 24 uur uw vrijblijvende offerte voor uw PHPP berekening.