bouwbesluit daglicht ventilatie Bouwbesluit Daglicht Ventilatie GBO vanaf € 220,-

OFFERTE?
binnen 24 uur klik hier
BENG berekening NTA8800 woning BENG berekening conform NTA8800 vanaf € 435,-

OFFERTE?
binnen 24 uur klik hier
GPR berekening expert GPR berekening 4.3 GPR gebouw expert in huis Prijs binnen 24 uur

OFFERTE?
binnen 24 uur klik hier
Energielabel nodig? BRL9500 gecertificeerd! Nieuwbouw woningen & utiliteit

OFFERTE?
binnen 24 uur klik hier
team van Experts betaalbare kwaliteit korte levertermijnen

OFFERTE?
binnen 24 uur klik hier

BENG utiliteit

BENG eisen per gebruiksfunctie

Net als BENG Woningbouw gelden voor BENG utiliteit ook steeds drie eisen (BENG 1, BENG 2, BENG 3). Deze zijn echter afhankelijk van de gebruiksfunctie. Daarbij is de BENG 1-eis niet altijd een vast getal, maar is afhankelijk van de vormfactor verliesoppervlakte (Als)/gebruiksoppervlakte(Ag)-verhouding van het gebouw. Dat is dus wat complexer geworden dan in de huidige regelgeving.

Eisen BENG utiliteit

In de huidige regelgeving (NEN 7120) zijn er per gebruiksfunctie EPC-eisen vastgelegd. Wanneer een gebouw volledig uit één gebruiksfunctie bestaat, dan wordt getoetst of voldaan wordt aan de EPC-eis van die gebruiksfunctie. In de meeste gebouwen zijn vaak meerdere gebruiksfuncties aanwezig. In dat geval wordt in de huidige EPC-methode niet meer gekeken naar de EPC-eisen van de losse gebruiksfuncties, maar wordt getoetst of het maximaal toelaatbare karakteristieke energiegebruik van het gehele gebouw niet hoger is dan het toelaatbare energiegebruik.

De nieuwe methode volgens NTA 8800 zit toch nét een beetje anders in elkaar. Bij een gebouw met één gebruiksfunctie is het, net als in de huidige methode, eenvoudig: in de bouwregelgeving staat wat de eisen voor de gebruiksfunctie zijn, en wordt getoetst of het gebouw voldoet aan die eisen.

Bij een utiliteitsgebouw met meer dan één gebruiksfunctie moeten de drie BENG utiliteit eisen, oppervlakte gewogen bepaald worden uit de eisen van de afzonderlijke gebruiksfuncties. Dat betekent dus dat er voor elk utiliteitsgebouw, afhankelijk van de mix aan gebruiksfuncties die er in voorkomt, steeds een andere eisenset berekend wordt. Bij de nieuwe NTA8800-software zal de software deze berekening van de oppervlakte gewogen eisen automatisch bepalen, en duidelijk aangeven of het gebouw in z’n geheel voldoet aan de eisen.

Verlichting en bevochtiging

Anders dan bij woningbouw telt bij utiliteitsbouw ook het primair energiegebruik voor verlichting en bevochtiging mee bij de BENG 1 indicator.
In utiliteitsgebouwen is verlichting vaak een aanzienlijke energiepost. LED-verlichting in combinatie met een slimme schakeling zoals aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling hebben als doel de energiebehoefte (BENG 1) zo laag mogelijk te maken.

Geen eisen aan TOjuli

In tegenstelling tot woningen en woongebouwen, zijn er bij utiliteitsbouw geen eisen aan de TOjuli. Bij utiliteitsbouw is het zo dat het merendeel van de gebouwen vaak is voorzien van koeling, waardoor er vanuit gegaan wordt dat oververhitting minder vaak voorkomt. Bij woningbouw zijn we traditioneel gewend om te bouwen zonder koeling, dus daar is het risico op oververhitting groter. Dat betekent niet dat je geen aandacht hoeft te besteden aan oververhitting in utiliteitsbouw, maar het wordt niet geregeld binnen de BENG-systematiek.

Tips voor BENG utiliteit

  • Compact bouwen (beperkt verliesoppervlakte t.o.v. gebruiksoppervlakte)
  • Houd rekening met de oriëntatie
  • Pas goede isolatie toe
  • Beperk glaspercentages
  • Pas triple glas toe
  • Beperk energieverlies door ventilatie
  • Let op verlichting en bevochtiging
  • Kies een energie-opwekker die efficiënt werkt en bij die bij voorkeur een hernieuwbare energiebron gebruikt (zoals een warmtepomp of biomassa)
  • Kies voor een ontwerp met een dakvlak dat geschikt is voor zonne-energie.

Bekijk hier een aantal slimme innovaties voor BENG.

Benieuwd wat TiMaX voor u kan betekenen?

Levertermijn

We streven voor woningen en kleine utiliteitsgebouwen bij iedere BENG berekening naar een levertermijn van ongeveer 10 werkdagen!

Onze doorlooptijden lopen op dit moment vanwege de drukte door gewijzigde regelgeving en het beperkte aantal gecertificeerde adviseurs in Nederland,  flink op. Informeert u via s.v.p. e-mail naar de actuele levertermijn. Onze excuses voor deze lange doorlooptijden op dit moment.

In overleg kan er soms met spoed sneller geleverd worden (afhankelijk van onze planning). Neem voor vragen over de actuele planning en de mogelijkheid voor een spoedopdracht, even contact met ons op.

Offerte BENG Utiliteit berekening binnen 24 uur

Mail uw (schets-) ontwerp naar offerte@timax.nl en u ontvangt binnen 24 uur uw vrijblijvende offerte voor een bouwbesluittoetsing en/of BENG berekening.